Isnin, 16 Mac 2009

Sayu Melihat Rumah Pelajar Terbaik SPM 2008

Pengkalan Cepa :Tahniah kepada pelajar ini. Membuktikan pelajar susah pun mampu berjaya.Inilah rumah pelajar terbaik SPM 2008.

Anak kepada seorang nelayan yang bapanya menyewa rumah ini dengan bayaran RM90 sebulan.

Terlalu ramai keluarga Malaysia yang terpaksa hidup sebegini tanpa ada bantuan.Ini adalah keperluan asas kepada sesebuah keluarga, sebuah rumah.Bukannya bapa beliau orang pendatang yang duduk merempat.

Cuba bayangkan jika beliau ingin ke Universiti nanti,memerlukan belanja yang beribu-ribu, untuk membeli buku dan komputer. Mungkin beliau akan bernasib baik sebab Insya Allah akan dapat tawaran biasiswa tapi bagi pelajar-pelajar lain yang juga susah dan dapat keputusan yang baik, bagaimana pula nasib mereka?

Ada sedikit percangggahan maklumat berita TV3 yang menukar nama sekolah tempat beliau belajar kepada SMK Naim Lil Banat sedangkan nama sebenar sekolah belau ialah Ma’ahad Muhammadi Perempuan yang dikelolakan oleh Yayasan Islam Kelantan. Allah SWT maha mengetahui.

Gambar rumah dari Akhbar Utusan Malaysia, ruang tamu yang menjadi tempat belajar dan keluarga yang ceria Nik Nor Madihah Binti Nik Muhamad Kamal.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan