Isnin, 23 Julai 2012

Kedatangan Ramadan....

Ramadan telah berlalu 3 hari...3 Ramadan sudah.

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadan. Hidupkan Ramadan dengan amal ibadah. Jauhi perkara lagha. Jadikan Ramadan kali ini lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Penuhi masa-masa terluang dengan membaca al-Quran,bertadarus bersama sahabat handai,kaum keluarga. Jadikan ia amalan yang berpanjangan sepanjang hayat kita.

Penuhi ruang-ruang masa kita dengan beribadah,bermuzakarah,bertazkirah,bersedekah...dan jangan lupa berterawih...juga jangan jadikan ia ibadah bermusim. Teruskan dan istiqamah dalam melaksanakan ibadah sunat.

Jika di bulan Ramadan kita rajin bertahajud dan solat hajat,apa salahnya kita teruskan agar ia menjadi rutin kehidupan seharian kita.

Tidak akan menjadi rugi dan papa jika menjadikan ibadah-ibadah ini sebagai rutin kita. Mudah-mudahan Allah SWT memberkati dan merahmati kehidupan kita di dunia dan akhirat.Amin wa Insha'allah.

Dalam menjamu selera ketika berbuka ..jangan jadikan bulan ibadah penuh barakah ini menjadi bulan "menikmati" juadah yang pelbagai aneka..hinggakan kekadang kita lupa jiran-jiran kita yang kelaparan serba kekurangan.

Sesungguhnya..Ramadan bulan bermujahadah dan bulan muhasabah diri..agar kita menjadi hamba Allah yang mensyukuri di atas segala nikmat kurniaanNya.

Mudah-mudahan kita terus menjadi hamba Allah yang bersyukur dan tidak tamak di atas segala nikmat kurniaanNya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan